Velvyslanec USA Stephen B. King na PF: Můžeme sice mluvit jiným jazykem, ale hodnoty jsou stejné

Dne 27. dubna 2019 měla naše univerzita velkou čest přivítat Jeho Excelenci Stephena B. Kinga, který je americkým velvyslancem na U.S. Embassy Prague v České republice. Přednáška byla zaměřena především na primární a sekundární vzdělávání. Pan velvyslanec, jakožto bývalý pedagog společenských věd v Illinois, zdůraznil roli učitele ve společnosti. Nechyběla ani témata Česko-amerických vztahů nebo členství v NATO. Na konci přednášky byl také prostor pro otázky studentů, kteří se opravdu nebáli zeptat, dotazů bylo mnoho.

Dobrý den, jmenuji se Jana a jsem ze studentského časopisu Activum. Mockrát děkujeme za Váš čas a Vaši ochotu nám poskytnout malé interview. Má první otázka zní: byl jste byl spokojen s dnešní přednáškou?
Dobrý den, Jano, těší mě. Ano, naprosto! Jsem velmi rád, že mohu být zpět ve třídě. Miluji mluvit s mladými lidmi.

Líbily se Vám otázky, které studenti pokládali?
Ano, byly velmi dobré. Přemýšlivé a bystré. Doufám, že mé odpovědi byly stejné.

Líbí se Vám naše fakulta a kampus?
Bohužel jsem neměl moc času vidět kampus, strávil jsem však 30 minut s vedením univerzity. Velmi mě těší, že jsem je mohl poznat a také se něco dovědět o plánech a výzvách, se kterými se univerzita potýká.

Vidíte veliký rozdíl mezi Prahou a Ústím nad Labem? Naše univerzita se snaží nalákat studenty z celé České republiky, ale je těžké soupeřit s Prahou. Ústí nad Labem bohužel nemá moc dobrou reputaci.
Do Prahy je to opravdu kousek, tudíž chápu, že je to veliká konkurence. Upřímně řečeno, nevidím mnoho rozdílů. Chápu, že je zde administrativní problém s náborem nových studentů, protože jste velmi blízko Praze, která profituje ze své reputace. Ale podle toho, co jsem mohl vidět a co jsem se dozvěděl od zdejších profesorů a studentů, to, co se vyučuje ve třídách, se v kvalitě ničím neliší od toho, co se probírá v Praze. Je to stejně dobré a kvalitní jako tam.

Je pro Vás život v České republice kvůli kulturním rozdílnostem těžší, nebo je naše smýšlení podobné tomu americkému?
Tato otázka se vrací zpět ke sdíleným hodnotám, o kterých jsem mluvil. Nezáleží mi tak úplně na místě, kde žiji, pokud je to liberální, demokratická, volná společnost se svobodou projevu, svobodou tisku, svobodou náboženství a všemi dalšími věcmi, které s tím souvisí. Není mezi námi mnoho rozdílů. Můžeme sice mluvit jiným jazykem, ale hodnoty, které sdílíme, jsou stejné.

Mockrát děkuji a přeji hezký den.
Já děkuji, přeji mnoho štěstí.

Autorka rozhovoru: Jana Hamouzová
Originál článku vyšel ve studentském magazínu PF UJEP Activum