Informace pro studenty seminářů doc. Mittera a jeho diplomanty

KH doc. Mittera v květnu (pro studentu všech ročníků Bc., NMgr. i Ph.D. studia):

Út 10-12 hod., Čt 10-12 hod. a dle individuální dohody.

 

ONOMASTIKA a PVK VLASTNÍ JMÉNA V KOMUNIKACI (ČMVS)

Do STAGu byly vypsány termíny pro zápočet z disciplín Onomastika a PVK Vlastní jména v komunikaci (obor ČMVS). Podmínkou udělení zápočtu je uznaná seminární práce, kterou studenti měli zaslat do 5. května 2020 (týká se disciplíny v oboru  ČMVS).

Všechny zaslané seminární práce jsem se rozhodl akceptovat, a tudíž udělit jejich autorům (autorkám) zápočet. Všichni autoři a všechny autorky seminárních prací nechť si kontrolují, zda jsou přihlášeni na zápočet ve STAGu. Kdo přihlášen nebude, zápočet neobdrží!

 

LEXIKOLOGIE a SLOVENŠTINA (1. roč. Bc. studia, jednooborová čeština)

Termíny zápočtů z disciplíny Lexikologie (bude se psát zápočtový test) a zkoušek z disciplíny Slovenština budou oznámeny do konce května. Předpokládám, že termíny obojího budou vypsány na červen, resp. na září. Studenti z této studijní skupiny mohou v průběhu května a června v době konzultačních hodin (příp. dle individuální dohody, viz výše) konzultovat s vyučujícím témata z české lexikologie a slovotvorby i ze slovenštiny.

Zaslané seminární práce (překlady ze slovenštiny) akceptuji. Podrobněji k nim pak individuálně při ústní zkoušce. V této skupině některé kolegyně ještě nevypracovaly seminární práci (slovenština). Žádám je o její urychlené vypracování a zaslání – a to nejpozději do středy 13. května 2020. Bez uznané seminární práce nemůže být zkouška ze slovenštiny vůbec konána! (kolegyně Bartošová, Streicherová)

 

Tematické okruhy z Lexikologie pro zápočtový test (1. roč. Bc. studia, jednooborové čeština):

1) Předmět studia lexikologie a její dílčí disciplíny,

2) slovní zásoba a její složení – aktivní, pasivní slovní zásoba, výkladové a speciální slovníky jazyka českého,

3) významové a formální vztahy ve slovní zásobě a jejich charakteristika,

4) frazémy a sousloví, víceslovná pojmenování a jejich charakteristika,

5) způsoby obohacování české slovní zásoby v současnosti, způsoby tvoření slov v češtině.

Při vysvětlování termínů a jazykových jevů je třeba tyto skutečnosti umět definovat a doložit ilustrativními příklady lexikálního materiálu. Termíny zápočtových textů z lexikologie budou oznámeny do konce května.

 

V Ústí nad Labem dne 7. května 2020