Setkání mladých vědkyň a vědců v Ústí nad Labem

Ve středu 15. listopadu 2023 se na půdě Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně konal další ročník tradiční studentské vědecké konference Škola, jazyk a literatura, jejíž název doplňuje letošní vročení 2023.

Pro tato vědecká setkání, pořádaná pravidelně každý rok ústeckou katedrou bohemistiky, je typické široké tematické zaměření konference (bohemisticky a slavisticky zaměřená lingvistika a literární věda, lingvodidaktika, didaktika literární výchovy), stejně tak i úspěšně rozvíjená koncepce vědeckého setkání zacíleného na mladé, začínající badatelky a badatele a možno již říci postupně vybudované odborné renomé konference.

V letošním programu vědecké akce vystoupilo deset přednášejících, kteří představili různorodou literárněvědnou a jazykovědnou problematiku, témata týkající se výuky češtiny jako mateřského i cizího jazyka a rovněž i témata interdisciplinární povahy. Za zvláště potěšující je nutno považovat solidní odbornou kvalitu příspěvků, inspirativní povahu diskusních bloků, četné zastoupení studentek a studentů doktorského studijního programu Teorie vzdělávání v bohemistice z domácí Katedry bohemistiky PF UJEP spolu se čtyřmi přednášejícími z dalších univerzitních pracovišť v České republice (Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci).

Součástí průběhu konference bylo tradičně i udělení Ceny Jiřího Marvana za inspirativní příspěvek. Ocenění v tomto roce obdržel student výše uvedeného doktorského studijního programu Adam Musil z domácí Katedry bohemistiky PF UJEP za příspěvek věnovaný specifikům vybraných okolnostních významů v kontextu syntakticko-sémantické analýzy větných propozic (jde o jednu z tematických kapitol jeho připravované disertační práce).

V příštím roce se konference bude konat opět v tradičním listopadovém termínu a organizátoři předpokládají vzhledem k rostoucí popularitě setkání ještě větší účast než v letošním roce.

                                                                                                                       Patrik Mitter