Přednáška prof. Jany Hofmannové – syntax mluvené češtiny

Ve středu 8. prosince poctila katedru svou návštěvou významná lingvistka profesorka Jana Hoffmannová. V přednášce se věnovala velmi aktuálnímu a důležitému, avšak často opomíjenému tématu – syntaxi mluvené češtiny. Atraktivitu tématu dokazovala vysoká účast nejen z řad pedagogů a doktorandů, ale také z řad studentů magisterských programů.

Přednášející hovořila o efektivitě nepřipravených projevů, kterou jim nelze upřít. Upozornila na mnoho specifik mluvené syntaxe, s nimiž se v každodenních projevech lze setkat. Vycházela přitom z nového kolektivního díla Syntax mluvené češtiny (2019) a spolu s charakteristikami běžné mluvené češtiny uváděla také množství reálných příkladů. Poutavou přednášku doplnila i tištěným materiálem, pomocí něhož posluchačům demonstrovala výrazné rozdíly (a to nejen syntaktické) v textu psaném a mluveném. K tématu pozoruhodně včlenila i řeč postav v beletrii, protože i v té lze pozorovat výrazné prvky mluvené češtiny modifikované na základě literárního druhu, žánru a v neposlední řadě autora díla.

Profesorka Hoffmannová se v přednášce dotkla i dalšího aktuálního tématu, kterému je v posledních letech věnována pozornost, a to elektronické komunikace. Ta totiž vykazuje časté shody právě s mluvenou češtinou. Řeč byla také o individuálních stylech, které si každý v elektronickém projevu utváří. Ani v tomto případě nechybělo množství reálných příkladů, jež byly pro posluchače (zejména z řad studentů) nepochybně zajímavé, jelikož se s podobnými projevy setkávají denně – v době pandemie možná dokonce častěji než s projevy mluvenými.

Na závěr přednášky byla zmíněna také problematika tzv. standardizace mluvených projevů, při níž – pro potřeby korpusů – dochází k odstraňování jevů charakteristických pro mluvenou češtinu z komunikátů.

Přednáška prof. Hoffmannové byla velkým přínosem pro studenty i pedagogy a upřímně doufáme, že ji na katedře bohemistiky brzy opět přivítáme.

Mgr. Slámová B. a Mgr. Zušťáková L.