Bývalý redaktor České televize předává zkušenosti studentům UJEP

Studentka 3. ročníku oboru Český jazyk pro média a veřejnou sféru Barbora Slámová zpracovala pro fakultní magazín Activum rozhovor s bývalým mluvčím Vlády ČR Michalem Schusterem, který působí na KBO PF UJEP. Níže uvádíme kompletní verzi.

Představujeme vám dalšího člena katedry bohemistiky. Mgr. Michal Schuster, MBA před několika lety seděl v lavicích, ve kterých teď sedíte vy. Na PF UJEP vystudoval český jazyk a dějepis, chvíli působil jako učitel na gymnáziu, poté jako mediální pracovník, dotáhl to až na mluvčího vlády a nyní se na naši pedagogickou fakultu vrátil jako pedagog. Pravidelně se s ním setkávají hlavně studenti oboru Český jazyk pro média a veřejnou sféru, těm totiž předává své zkušenosti nejen z České televize.

Ústecká UJEP je Vaší almou mater. Proč jste se rozhodl studovat v Ústí? Byla to jasná volba, nebo jste se rozmýšlel mezi několika univerzitami?

Už od dětství jsem chtěl být učitelem českého jazyka a dějepisu. A tuto aprobaci jsem mohl na PF UJEP studovat. Navíc pocházím z Ústí, a tak jsem nemusel nikam dojíždět.

Myslíte si, že se univerzita a studenti nějak změnili v porovnání s dobou, kdy jste tady studoval Vy?

Změnil se způsob absolvování jednotlivých předmětů. Na začátku 90. let jsme plnili předem vypsané předměty v každém ročníku, nevybírali jsme si je. Studium jsme měli pouze pětileté a bylo ukončené magisterskou státní zkouškou a obhajobou diplomové práce. Bakalářské studium tehdy ještě nebylo. Na fakultu jsme museli vykonat poměrně náročné přijímací zkoušky. Do prvního ročníku nás tehdy přišlo 20 a titul získala jen polovina z nich. Zvolené obory nás velmi bavily, což se odráželo i v našem přístupu ke studiu.

Po získání magisterského titulu jste vyučoval na pražském gymnáziu, poté jste školství vyměnil za média. Jak dlouho jste v mediální sféře pracoval a kterými médii konkrétně jste prošel?

V mediální oblasti jsem pracoval celkem 18 let. Začínal jsem v Mladé frontě Dnes, ve které jsem se naučil základy novinařiny. Poté jsem si vyzkoušel profesi zpravodaje v České tiskové kanceláři. Nejdéle jsem byl ve zpravodajství České televize. Nejprve jako parlamentní reportér, pak jsem v redakci řídil domácí rubriku a nakonec jsem moderoval zpravodajské pořady na ČT24.

Co Vás na práci v médiích bavilo nejvíce a po čem se Vám naopak vůbec nestýská?

Každá práce měla svá specifika. Pokud bych měl vybrat, co mě nejvíce bavilo, pak vítězí práce v České televizi. Dodnes mě zajímá mluvený projev. Náročná byla ta obrovská soustředěnost, kterou člověk musel mít zvláště při živém vysílání. Zvládání stresu a čas, který profesi musíte věnovat. V médiích totiž příliš volna nemáte.

Vyzkoušel jste si i jaké to je být na druhé straně mikrofonu, když jste přes rok pracoval jako mluvčí vlády. Líbilo se Vám spíše pokládat otázky z pozice redaktora, nebo odpovídat na ně z pozice mluvčího?

Velmi široká otázka. Pokusím se odpovědět stručně. Příjemnější pro mě bylo otázky klást než na ně odpovídat. Víc mě baví se lidí ptát, neustále hledat onu pomyslnou pravdu, zajímat se o názory druhých a vědět, proč si to či ono myslí. Stala se z toho až někdy nepříjemná profesionální deformace (smích).

V současnosti působíte jako vysokoškolský pedagog v Ústí a v Praze. Zároveň jste doktorandem katedry bohemistiky PF UJEP. Bylo doktorské studium něčím, o čem jste uvažoval už třeba při magisterském studiu, nebo spíše spontánním nápadem?

Má to jednoduchý praktický důvod. Do poslucháren jsem se vrátil obloukem přes média a státní správu. Baví mě se o své zkušenosti podělit se studenty a pro vysokoškolskou výuku potřebujete titul Ph.D. Mohu být užitečný třeba v oboru Čeština pro média a veřejnou sféru. Zde se mi úžasně spojilo studium bohemistiky s novinářskou praxí.

Co byste poradil studentům, kteří by chtěli zkusit kariéru v médiích?

Mít perfektní znalost českého jazyka, zajímat se o dění u nás i ve světě, umět se zeptat, nebát se hledat pravdu, ctít novinářskou etiku, naslouchat zkušenějším kolegům a mít radost z předávání ověřených informací veřejnosti. A zajímat se o nabídky práce v redakcích. Jakákoliv praxe v médiích je přínosem.

Barbora Slámová