Potřeboval jsem už životní změnu, říká nová posila katedry bohemistiky

Na pedagogické fakultě je novou osobností. Jmenuje se Ondřej Hník a původem je z Prahy. „Celkem paradoxně se ale jako Pražan necítím,“ říká 41letý docent, který vyrůstal v Kobylisích na okraji Prahy. „Vždy jsem přiběhl domů ze školy, hodil tašku za dveře, abych byl co nejdřív na poli nebo v lese nebo s klukama na hřišti. Zkrátka si jako Pražan nepřijdu. Samotné centrum Prahy mě naplňuje čím dál tím méně,“ doplňuje v rozhovoru Hník.

Text pro univerzitní časopis Silverius v prosinci 2018 připravil Alec Mindák.

Přibližte nám Vaši dosavadní profesní kariéru.
Vystudoval jsem obchodní akademii, obor cestovní ruch, pokud jde o střední školu. Vždy mě ale lákaly jazyky a cestování. Po maturitě jsem šel na obor francouzština a čeština, které jsem studoval na Pedagogické fakultě UK. Měl jsem štěstí na kvalitní učitele jak na základce, tak na střední. Oba dva obory, čeština i francouzština, mě bavily. Vždycky mě ale lákala spíš literatura než lingvistika. Rovněž na fakultě jsem měl štěstí na vyučující.
Když jsem se v roce 2001 rozhodoval, kam půjdu dělat doktorát, jestli na katedru francouzského jazyka, českého jazyka nebo katedru české literatury, rozhodl jsem se pro českou literaturu. Od samotného začátku jsem se věnoval didaktice literatury. Ještě za doktorátu jsem už na PedF UK učil na plný úvazek.

Jak se Vám tady u nás v Ústí nad Labem vlastně líbí?
V Ústí jsem čerstvě od 1. 10. roku 2018 a musím uznat, že se mi tady moc líbí. Ústí je blízko Českému středohoří, stejně tak je odsud kousek i do Krušných hor, což na mě působí úžasným dojmem. Ústí je také poměrně členité, není to jen rovina, část města leží u řeky, část v kopci, takže není fádní, jednotvárné. Je to pro mě něco úplně nového, jako třeba místní trolejbusy. Až doposud jsem nikdy neměl šanci se jimi svézt.

Jaké jsou Vaše koníčky?
Můj pracovní a osobní život je jedna velká propojená věc. Didaktika literatury je mým koníčkem stejně jako prací. Kromě učení na ZŠ jsem učil i v domu dětí a mládeže. Řadu let jsem jezdil i jako dobrovolník na dobrovolnické pobyty s dětmi z dětských domovů. Píšu pro děti i pro dospělé.
Nicméně na chatě máme velkou zahradu a práce venku mě naplňuje. Procházky po lesích, po polních cestách. Cítím se být do hloubky propojený s přírodou. Nevnímám se rozhodně jako turista. Chodím vždy nalehko a užívám si krásy krajiny okolo mě. Také jsem 10 let závodně tancoval latinskoamerické tance, to bylo zhruba mezi 20–30 rokem mého života. V DDM jsem řadu let vyučoval kroužky tancování pro děti i dospělé, potom jsem vyučoval tanec pro studenty na UK, vlastně až do minulého roku.

Proč jste si vybral Pedagogickou fakultu UJEP?
Líbí se mi tu podmínky k práci, které vnímám jako výborné. Mám kancelář v podstatě sám pro sebe, mám výborné vybavení a celkově jsem spokojený. Mám tady také spoustu přátel, je tu velice zajímavý lidský kolektiv. Potřeboval jsem už životní změnu. Vybral jsem si UJEP, protože jsem dostal dobrou nabídku, která šla ruku v ruce s mou vnitřní potřebou změny.

Co je Vaším hlavním akademickým zaměřením?
Mým zaměřením je didaktika literatury. Mám rozpracovaných i několik didaktických her, které budou sloužit dětem při výuce, ale samozřejmě poslouží v oborové didaktice. Rozmýšlím i některé další teoretické koncepty v didaktice literatury. Akademické zaměření bych ale neodděloval od psaní knih pro děti. Jsem autorem několika beletristických děl. Dnes už snad můžu říct, že má poezie pro děti i dospělé je čtenářsky oblíbená. Knihy „Malý pražský chodec“ a „Malý český poutník“ by se v brzké době měly vyprodat. Stejně tak dobře se prý zatím prodává i „Můj atlas Česka“. Letos vyšla již potřetí sbírka básní pro dospělé „Můj Betlém“.

Jaké jsou Vaše akademické ambice do budoucna?
Chtěl bych dělat smysluplnou didaktiku oboru, přispívat k tomu, aby didaktika literatury byla brána seriózně jako samostatná vědecká disciplína. Chci rozpracovávat klíčové kategorie tohoto oboru a dále posouvat didaktiku vpřed jakožto vědeckou disciplínu.

INFOBOX: Ondřej Hník
Doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., nová posila na katedře bohemistiky PF od akademického roku 2018/2019, začal svou akademickou kariéru v Praze. Narodil se v Praze roku 1977, ale jako Pražan se nikdy necítil. Jeho prvním působištěm byla Pedagogická fakulta univerzity Karlovy, kde studoval a učil na plný úvazek. Jako pedagog si vyzkoušel mimo prostředí VŠ i školu základní a vedl kroužky v DDM. Kromě vášnivého pedagoga byl pan docent i vášnivým tanečníkem, zhruba 10 let závodně tancoval latinskoamerické tance. Ruch velkoměsta však vyměnil za klid a krušnohorskou přírodu Ústecka. Do budoucna se doc. Hník chce zaměřit na didaktiku literatury, kterou by rád posouval vpřed coby vědeckou disciplínu.