Sociální pedagogika I. – KPG/4014 (dr. Svoboda)

Milé kolegyně a milí kolegové,
vzhledem k nastalé situaci jsem si dovolil pro vás připravit několik základních materiálů ke studiu, jejichž prostřednictvím si můžete začít dělat přehled o důležitých tématech, jimiž se sociální pedagogika zabývá. Jedná se zatím spíše o souhrnné přehledové materiály. Postupně vám budu také doplňovat specifičtější, úžeji tematicky zaměřené podklady. Budete-li mít jakékoliv dotazy, prosím, neváhejte se na mne obrátit.

Pro základní orientaci ve vybraných tématech můžete využít studijní oporu, kterou jsem připravil.
SVOBODA, Zdeněk. Vybrané problémy sociální pedagogiky. (Studijní opora)
Najdete ji na webu katedry v sekci Studium, podsekci Studijní opory a metodické materiály.

Můžete využít také další volně dostupné studijní opory a podpůrné materiály, patří mezi ně například následující (najdete je také v sekci „Studium“, podsekci „Materiály ke studiu“ na webu KSSP):

Studijní opora paní doktorky Knotové z PedF MU v Brně
KNOTOVÁ, Dana a kol. Úvod do sociální pedagogiky. Studijní texty pro studenty oboru sociální pedagogika. Brno: Masarykova univerzita, 2014.

Studijní opora pana profesora Bendla z PedF UK v Praze
BENDL, Stanislav.  Nárys sociální pedagogiky. Praha: PedF UK.

Studijní opora pana profesora Krause z PedF UHK v Hradci Králové
KRAUS, Blahoslav. Sociální pedagogika. Hradec Králové: PedF UHK, 2014.

Obecně bych vám také rád doporučil volně dostupný archiv časopisu Sociální pedagogika/Social Education, kde můžete sledovat odborné příspěvky na aktuální témata našeho oboru.

Prosím, zatím si uvedené zdroje přečtěte (začněte prosím studijní oporou, v níž jsou rovněž odkazy na další možné využitelné zdroje). Díky nim myslím můžete získat velmi dobrý přehled o základních tématech v našem oboru. Pokud by přerušení výuky trvalo výrazně delší dobu, připravím pro vás eventuálně možnost, jak kontrolu studia splnit distančním způsobem. Jedná se o zápočet, tak to určitě zvládneme.

Přeji vám především mnoho zdraví a optimismu. Držte se.
Zdeněk Svoboda