Sociální pedagogika I. – CCV/G4051 (dr. Svoboda)

Milé kolegyně a milí kolegové,

vzhledem k nastalé situaci jsem si dovolil pro vás připravit několik základních materiálů ke studiu, jejichž prostřednictvím si můžete začít dělat přehled o důležitých tématech, jimiž se sociální pedagogika zabývá.

Pro základní orientaci ve vybraných tématech můžete využít studijní oporu, kterou jsem připravil. Najdete ji na webu katedry v sekci Studium, podsekci Studijní opory a metodické materiály.
SVOBODA, Zdeněk. Vybrané problémy sociální pedagogiky. (Studijní opora)

Můžete využít také další volně dostupné studijní opory a podpůrné materiály, patří mezi ně například následující (najdete je také v sekci „Studium“, podsekci „Materiály ke studiu“ na webu KSSP):

Studijní opora paní doktorky Knotové z PedF MU v Brně
KNOTOVÁ, Dana a kol. Úvod do sociální pedagogiky. Studijní texty pro studenty oboru sociální pedagogika. Brno: Masarykova univerzita, 2014.

Studijní opora pana profesora Bendla z PedF UK v Praze
BENDL, Stanislav.  Nárys sociální pedagogiky. Praha: PedF UK.

Studijní opora pana profesora Krause z PedF UHK v Hradci Králové
KRAUS, Blahoslav. Sociální pedagogika. Hradec Králové: PedF UHK, 2014.

Obecně bych vám také rád doporučil volně dostupný archiv časopisu Sociální pedagogika/Social Education, kde můžete sledovat odborné příspěvky na aktuální témata našeho oboru.

Prosím, v rámci distanční výuky si uvedené zdroje přečtěte (začněte prosím studijní oporou, v níž jsou rovněž odkazy na další možné využitelné zdroje). Díky nim myslím můžete získat velmi dobrý přehled o základních tématech v našem oboru. Ze studijních opor nabízených na webových stránkách katedry, případě ve zdrojích, na které je odkazováno v rámci výše uvedené studijní opory si také můžete vybrat další publikace k přečtení.

Pro získání zápočtu mi prosím pošlete na e-mail svobodazd@centrum.cz seznam alespoň pěti konkrétních zdrojů, které jste v rámci distanční výuky prostudovali. V rámci následujícího semestru na vaše samostudium navážeme.

Přeji vám především mnoho zdraví a optimismu.
Zdeněk Svoboda