Edukace jedinců na praktických a speciálních školách – KPG/4065 (dr. Zilcher)

Vážené a milé studentky, vážení studenti,
vzhledem k aktuální situaci a posouvání harmonogramu se logicky zvyšuje frekvence vašich dotazů ohledně plnění kontroly studia jednotlivých předmětů. Kromě jiného se jedná o předmět KPG/4065, tedy Edukace jedinců na praktických a speciálních školách.

Předmět je zakončen zápočtem, avšak kontrola studia proběhne písemnou zkouškou. Abyste se mohli na zkoušku distančně připravit, doporučuji nastudovat základní charakteristiky našeho specializovaného segmentu vzdělávání. K tomu vám může dopomoci například schéma vzdělávacího systému v ČR. Další součástí je též umisťování dětí do systému speciálního vzdělávání. To mohou doporučit pouze školská poradenská pracoviště jejichž kompetence (standardní činnosti) jsou popsány ve Vyhlášce č. 72/2005 Sb. , aktuální podobu včetně vyznačených změn naleznete zde. Zásadní legislativní oporou je však Školský zákon č. 561/2004 Sb., konkrétněji jeho §16 odst.9.

K tématům, která jsou spojená se vzdělávacím systémem, berte jako svou povinnost znát programy RVP, která se tímto zabývají (RVP speciální školy- 1. a druhý oddíl, praktická škola jednoletá/dvouletá atd. Vše naleznete na portálu RVP.cz

To je základ. Nadále bude test zaměřen na vaše obecné znalosti v oblasti speciální pedagogiky. Ty samozřejmě již máte nastudované z jiných kontrol studia, avšak neměli jsme možnost se poznat, proto doporučuji takový bedekr speciální pedagogiky, který je aktuálně online dostupný, a to Speciální pedagogiku od Josefa Slowíka:

SLOWÍK, Josef. Speciální pedagogika. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 160 s. Pedagogika. ISBN 978-80-247-1733-3.

Standardně vyžaduji daleko více zdrojů, avšak berte to jako skutečně krizové řešení daného předmětu.

 

Děkuji vám všem za pochopení a přeji vám i vašim blízkým silnou imunitu a žádné zdravotní obtíže. Také s trochou nadsázky doufám, že pokud budete mít coronu, tak to bude jedině ta z Mexika, ne z Číny.

S pozdravem a úctou,
Ladislav Zilcher