Edukace a rozvoj osob s poruchou chování – KPG/4027 (dr. Smolík)

Milé kolegyně a kolegové,
vzhledem k nastalé situaci jsem pro vás připravil několik základních textů, jejichž prostřednictvím se můžete postupně seznamovat s problematikou, která je obsahem našeho společného kurzu.

Pro uvedení do problematiky můžete využít studijní materiál:

SMOLÍK, Arnošt. Psychický a morální vývoj jedince v návaznosti na problematiku školní kázně. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2017. (je vám k dispozici na stránkách KSSP PF UJEP – sekce Studium – podsekce Studijní opory a metodické materiály)

Další informace můžete nalézt rovněž v uvedených zdrojích:

    1. 109/2002 Sb.: Zákon o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, v platném znění. Zdroj sbírka zákonů.
    2. JANSKÝ, Pavel. Dítě s problémovým chováním a náhradní výchovná péče ve školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus, 2014. Recenzované monografie. ISBN isbn978-80-7435-534-9.
    3. BĚHOUNKOVÁ, Leona. Fenomén odchodu do samostatného života dítěte vyrůstajícího v náhradní výchovné péči. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a Klinika adiktologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze ve vydavatelství Togga, 2012. ISBN 978-80-87652-87-9.

 

Prosím, zatím si uvedené zdroje přečtěte (začněte prosím studijní oporou, v níž jsou rovněž odkazy na další možné využitelné zdroje). Díky nim myslím můžete získat vhled do problematiky Edukace dětí se závažnou socializační odchylkou a realizace jejích východisek do klinické praxe. Pokud by přerušení výuky trvalo výrazně delší dobu, připravím pro vás eventuálně možnost, jak kontrolu studia splnit distančním způsobem.

Přeji vám především mnoho zdraví, pevné vůle, trpělivosti a studijního odhodlání.
Arnošt Smolík