Specifické poruchy učení a chování – KPG/4332 (dr. Smolík)

Milé kolegyně a kolegové,
vzhledem k nastalé situaci jsem pro vás připravil několik základních textů, jejichž prostřednictvím se můžete postupně seznamovat s problematikou, která je obsahem našeho společného kurzu.

Pro uvedení do problematiky můžete využít studijní oporu:

MÁROVÁ, Ivana. Podpora žáků se specifickými poruchami učení v běžné škole. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2017. (je vám k dispozici na stránkách KSSP PF UJEP – sekce Studium – podsekce Studijní opory a metodické materiály)
SMOLÍK, Arnošt. Edukace a rozvoj osob s poruchami psychického vývoje a chování. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2016. (je vám k dispozici na stránkách KSSP PF UJEP – sekce Studium – podsekce Studijní opory a metodické materiály)

Další informace můžete nalézt ve zdrojích, které jsme si stanovili v rámci našich setkání:

  1. POKORNÁ, Věra. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. Vyd. 4. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-817-3.
  2. ZELINKOVÁ, Olga. Poruchy učení: specifické vývojové poruchy čtení, psaní a dalších školních dovedností. 10., zcela přeprac. a rozš. vyd. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.
  3. VÁGNEROVÁ, Marie. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1074-4.

 

Prosím, zatím si uvedené zdroje prostudujte (začněte prosím studijní oporou, v níž jsou rovněž odkazy na další možné využitelné zdroje). Díky nim myslím můžete získat velmi dobrý přehled o problematice edukace a rozvoji osob se specifickými poruchami učení a chování. Pokud by přerušení výuky trvalo výrazně delší dobu, připravím pro vás eventuálně možnost, jak kontrolu studia splnit distančním způsobem.

Přeji vám především mnoho zdraví, pevné vůle, trpělivosti a studijního odhodlání.
Arnošt Smolík