Sociální pedagogika II. – KPG/4025 (dr. Svoboda)

Milé kolegyně a milí kolegové,
vzhledem k nastalé situaci jsem si dovolil pro vás připravit několik základních materiálů ke studiu, jejichž prostřednictvím si můžete nově nastudovat či připomenout důležitá témata, jimiž se sociální pedagogika zabývá. Jedná se jak o souhrnné přehledové materiály, tak specifičtější zdroje. Portfolio podkladů vám budu postupně doplňovat. Budete-li mít jakékoliv dotazy, prosím, neváhejte se na mne obrátit.

Pro základní orientaci ve vybraných tématech můžete využít studijní oporu, kterou jsem připravil.
SVOBODA, Zdeněk. Vybrané problémy sociální pedagogiky. (Studijní opora)
Najdete ji na webu katedry v sekci Studium, podsekci Studijní opory a metodické materiály.

Můžete využít také další volně dostupné studijní opory a podpůrné materiály, patří mezi ně například následující (najdete je také v sekci Studium, podsekci Materiály ke studiu na webu KSSP):

Studijní opora paní doktorky Knotové z PedF MU v Brně
KNOTOVÁ, Dana a kol. Úvod do sociální pedagogiky. Studijní texty pro studenty oboru sociální pedagogika. Brno: Masarykova univerzita, 2014.

Studijní opora pana profesora Bendla z PedF UK v Praze
BENDL, Stanislav.  Nárys sociální pedagogiky. Praha: PedF UK.

Studijní opora pana profesora Krause z PedF UHK v Hradci Králové
KRAUS, Blahoslav. Sociální pedagogika. Hradec Králové: PedF UHK, 2014.

Obecně bych vám také rád doporučil volně dostupný archiv časopisu Sociální pedagogika/Social Education, kde můžete sledovat odborné příspěvky na aktuální témata našeho oboru.

 

Ze specifičtějších, tematicky zaměřených zdrojů zatím vybírám dva důležité okruhy.

Oblast Sociálního vyloučení a sociálního znevýhodnění

Pro uvedení do problematiky můžete využít studijní oporu:
SVOBODA, Zdeněk. Sociální vyloučení a jeho dopad do vzdělávání. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2017. (je vám k dispozici na stránkách KSSP PF UJEP – sekce Studium – podsekce Studijní opory a metodické materiály)

Další informace můžete nalézt rovněž na stránkách KSSP PF, a to v sekci Studium a podsekci Materiály ke studiu. Jedná se o následující zdroje:

  1. AUT. Bedekr sociálním znevýhodněním pro učitele základní školy. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2011. 185 s. ISBN 978-80-261-0053-9.
  2. JANSKÁ, Iva a Tomáš HABART. Pojďte do školy! (Ne)Rovné šance na vzdělávání znevýhodněných dětí. Praha: Člověk v tísni, o.p.s., 200 s. ISBN: 978-80-87456-19-4.

 

Oblast norem a normality lidského chování a také oblast prevence rizikového chování

Pro uvedení do problematiky doporučuji úvodní kapitoly publikace dr. Smolíka (do strany 38):
SMOLÍK, Arnošt. Vybrané aspekty sociálního formování jedince ve vztahu ke společenským normám a morálnímu jednání.  Ústí nad Labem: PF UJEP v Ústí nad Labem, 2016. ISBN 978-80-7561-040-9.
(je vám k dispozici na stránkách KSSP PF UJEP – sekce Studium – podsekce Studijní opory a metodické materiály)

Zajímavými materiály jsou také následující publikace pro oblast prevence:

  1. MIOVSKÝ, Michal a kol. Výkladový slovník základních pojmů školské prevence rizikového chování. Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Klinika adiktologie 1. LF a VFN v Praze, 2012. ISBN 978-80-87258-89-7.
  2. MIOVSKÝ, Michal a kol. Prevence rizikového chování ve školství. Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, Klinika adiktologie 1. LF a VFN v Praze, 2015. ISBN 978-80-7422-392-1.
    (zdroje najdete rovněž na stránkách KSSP PF, a to v sekci Studium a podsekci Materiály ke studiu)

 

Prosím, zatím si uvedené zdroje přečtěte a snažte se získat základní přehled ve vztahu k tematickým okruhům, které jsme si vymezili na začátku semestru. Pokud by přerušení výuky trvalo výrazně delší dobu, připravím pro vás dílčí úkoly, eventuálně možnost, jak kontrolu studia (minimálně zápočet) splnit distančním způsobem.

Přeji vám především mnoho zdraví a optimismu. Držte se.
Zdeněk Svoboda