Zdravotní tělesná výchova pro pedagogické pracovníky

Akreditace MŠMT: 14063/2021-3-422

Obsah:
Nedostatek pohybu, špatný návyk sezení, častější výskyt obezity u dětí, uplatňování nevhodných pohybových stereotypů, jednostranná zátěž a další aspekty vedou ke zvyšování počtu dětí s vadným držením těla. Tyto problémy v dospělosti způsobují u 70 % populace bolestivé stavy v oblasti zad. Jako prevence těchto komplikací může být považována realizace výuky zdravotní tělesné výchovy na základních a středních školách. Jak vyplývá z řady dotazníkových šetření, není zdravotní tělesná výchova do školního vzdělávacího plánu škol dostatečně zakomponována a učitelé nemají v této oblasti dostatečnou kvalifikaci. Kurz je rozdělen na teoretickou a praktickou část. Na přednáškách budou prezentovány výsledky současných šetření v oblasti držení těla dětí a mládeže. Dále budou přednášky zaměřeny na objasnění didaktického procesu ve zdravotní tělesné výchově, nutnosti uplatňování pohybových aktivit z hlediska uspokojení základních potřeb člověka, fyziologické zákonitosti pohybu a činnosti svalů. V průběhu praktických hodin budou účastníci kurzu seznámeni možnostmi diagnostiky držení těla, s projevy vadného držení těla a konkrétními svalovými oslabeními. Budou realizována kompenzační cvičení na odstranění svalových oslabení.

Forma: 50 hodin teoretické a praktické výuky:

Vzdělávací cíl:
Jedná o studium k prohlubování odborné kvalifikace podle vyhl. 317/2005 o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, § 10 o průběžném vzdělávání.Cílem je přispět k odbornému růstu a připravenosti k výkonu svého povolání u učitelů v MŠ, na I. a učitelů tělesné výchovy na II. stupni ZŠ a SŠ. Pro úspěšné absolvování tohoto kurzu musí účastníci splnit aktivní docházku, složit závěrečný test a předvést vhodné kompenzační cvičení na vybrané svalové oslabení. Pokud splní obě části závěrečné zkoušky a zúčastní se aktivněhodin kurzu budou moci vyučovat předmět zdravotní tělesná výchova v mateřských školách, dále na základních a středních školách.

Výstupní kompetence:
Účastníci kurzu budou schopni identifikovat konkrétní svalová oslabení. Dokáží využít ze zásobníku cviků optimální cvičení pro odstranění konkrétních svalových dysbalancí. Díky vědeckým poznatkům z oblasti držení těla dětí a mládeže budou ve výuce zdůrazňovat význam pohybových aktivit. V tomto ohledu se předpokládá interakce rodič – učitel zdravotní tělesné výchovy – žák. Na základě působení učitele zdravotní tělesné výchovy mohou děti se svalovým oslabením realizovat kompenzační cvičení doma za dozoru rodičů nebo samostatně.

Zkouškové požadavky:

  • Závěrečný test
  • Aktivní účast na lekcích
  • Metodický výstup

Hodinová dotace: 1x týdně 10 lekcí, 5 týdnů, 50 lekcí celkem(lekce 50 min)

Počet účastníků a upřesnění cílové skupiny pedagogů:
Program je určen pro učitele mateřských škol, učitele 1. a 2. stupně ZŠ a učitele SŠ, a to pro učitele tělesné výchovy podle zákona 563/2004 Sb., kteří mají zájem vyučovat zdravotní tělesnou výchovu a tím umožnit její zařazení do Školního vzdělávacího plánu dané školy, pokud tam ještě zařazena není. Prostřednictvím předmětu zdravotní tělesná výchova budou předávat žákům a studentům informace o významu pohybu pro jejich optimální tělesný a duševní vývoj. Žáci a studenti budou na základě získaných dovedností schopni samostatně provádět kompenzační cvičení i mimo školní prostředí.

Počet účastníků ve skupině – 20 osob

Plánové místo konání: Malá tělocvična a učebny- budova PF UJEP, Hoření 13, Ústí n. L.

Odborný garant: Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.

Působí jako: odborný asistent – KTVS PF UJEP a katedře fyzioterapie a ergoterapie na Fakultě zdravotnických studií UJEP.

Zaměření: Zdravotní tělesná výchova, didaktika zdravotní tělesné výchovy

Materiální a technické zabezpečení:
Výukové materiály (podložky, balanční čočky, lana, bossu, overball, gymball)
Dataprojektor pro sledování záznamu vyšetření pohybového systému
Účastníci nemusí mít vlastní materiální vybavení.

Způsob vyhodnocení akce:

Za úspěšné absolvování kurzu bude předán certifikát.

Předpokládaná cena pro jednoho účastníka za kurz: 2 900,- Kč.