Nové vydání učebnice Чеська мова для українців (Český jazyk pro Ukrajince)

V úterý 21. února 2023 se na Univerzitě Ivana Franka ve Lvově konala slavnostní prezentace druhého, přepracovaného a rozšířeného vydání učebnice Чеська мова для українців (Český jazyk pro Ukrajince). Učebnici připravil kolektiv bohemistů z Kyjeva (prof. Olga Palamarčuk, Ševčenkovova univerzita), ze Lvova (doc. Nadja Loburová, Univerzita Ivana Franka) a z Prahy a Ústí nad Labem (PhDr. Helena Hasilová, Univerzita Karlova, a PhDr. Jiří Hasil, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, Univerzita Karlova). Druhé vydání recenzovaly Svitlana Pachomova z univerzity v Užhorodě, Tetjana Černyš z kyjevské Ševčenkovovy univerzity a Svatava Škodová z pražské Univerzity Karlovy. Učebnice je určena především pro ukrajinské bohemisty studující bohemistiku a slavistiku na vysokých školách. Její užití je však mnohem širší a může dobře sloužit i v různých intenzívních kurzech českého jazyka (např. firemních) pro ukrajinské zájemce.

Učebnice se plně osvědčila ve výuce již ve svém prvním vydání. Ve druhém autorský kolektiv posílil především složku komunikační o řadu nových cvičení a úkolů založených na poslechu autentických českých textů.

Rukopis druhého vydání vznikal v době covidové pandemie pomocí elektronické komunikace. Ocenit je ale třeba především kolektiv pracovníků nakladatelství, kteří učebnici vydali v průběhu necelého roku v obtížných podmínkách po napadení Ukrajiny ruskými vojsky.

Učebnice Česka mova dlja ukrajinciv je dokladem úspěšné meziuniverzitní česko-ukrajinské spolupráce. Tuto skutečnost zdůraznila v průběhu prezentace vedoucí katedry slavistiky Univerzity Ivana Franka Olga Soroka. Prezentace se konala za hojné účasti lvovských bohemistů a více než dvaceti účastníků, kteří se k prezentaci připojili on-line.