Frazeologie v badatelské a pedagogické praxi – PhDr. Jiří Hasil, Ph.D.

Ve středu 12.5. 2021 se konala online přednáška pro doktorandy, kterou si připravil doktor Jiří Hasil.

Tato přednáška byla zaměřena na téma Frazeologie v badatelské a pedagogické činnosti.

Posluchači si nejprve připomněli význam frazeologie, poté byla pozornost upřena na různé dosavadní definice frazeologie, např. definice Čermáka aj. Studenti se společně zamýšleli nad všudypřítomnou existenci frazémů, nad frazémy jakožto součást slovní zásoby, nad jejich klasifikací, dynamikou a v neposlední řadě nad výhodami rodilých mluvčí, kteří vnímají přítomnost frazému od brzkého věku.

Obsáhlým tématem byla pragmatika frazémů, tedy užití v rámci komunikace. Možná nepřeložitelnost do cizího jazyka. Neustálá inovace, která je nezbytná pro rychle se měnící svět.

Posluchači probírali nejrůznější komunikační situace, které jsou pro užití frazémů typické. Zaměřili se na frekvenci užívání, na jejich znalost či neznalost, na kreativní užívání v rámci sociokulturního kontextu komunikace (co, jak, komu, kde a jak) a v neposlední řadě se také zaobírali smyslem současných frazeologických výzkumů o užívání a prožívání jazyka.

V závěru přednášky byl věnován prostor frazeologii v rámci školního procesu. Jakou funkci frazémy zastávají a jak je s nimi v rámci edukačního procesu nakládáno.

Mgr. Nikola Frkalová