Přednáška dr. Karla Kulicha – Deklinační tabulka jako východisko lingvodidaktické prezentace jmenné flexe

Doktor Kulich, odborný asistent naší katedry, přednášel ve středu 26. října 2022 pro zájemce z řad studentů, doktorandů i zaměstnanců KBO. Tématem jeho přenášky byla deklinační tabulka jako východisko lingvodidaktické prezentace jmenné flexe.

V červenci 2022 vyšla v nakladatelství Karolinum monografie dr. Kulicha s názvem Srovnání české a ruské deklinace podstatných a přídavných jmen se zaměřením na výuku češtiny pro cizince I, II. Říjnová přednáška na půdě ústecké katedry bohemistiky představila jedno z ústředních témat této publikace. Autor navrhl deklinační tabulky, které zobrazují český deklinační systém substantiv a adjektiv jako jeden propojený celek rozdělený do šesti  „deklinačních tříd“.

Právě deklinační tabulka se ukázala být velmi vhodnou pomůckou pro výuku češtiny jako cizího jazyka, neboť zahrnuje společné i protichůdné vývojové zákonitosti obou jazyků (češtiny a ruštiny). Dr. Kulich během přednášky posluchačům deklinační tabulku promítnul a představil. Objasnil, proč a jak může být využívána při výuce češtiny jako cizího jazyka, ale také zdůraznil, že takovéto souhrnné zobrazení deklinace je východiskem pro aktuální bohemistická témata (např. vymezování deklinačních podtypů, problematika dublet, lexikálně-morfologická klasifikace substantiv a adjektiv).

V závěru měli posluchači možnost pokládat přednášejícímu dotazy, a tak přednáška přirozeně přešla v diskuzi nad aktuálními lingvistickými a lingvodidaktickými problémy.

Mgr. Barbora Medunová