Přednáška prof. Martina Ološtiaka – Onomaziologická štruktúra a explicitnosť pomenovania

Prof. Ološtiak v Ústí nad Labem

Naši katedru navštívil na sklonku listopadu tohoto roku přední slovakista a slovotvůrce nejen v česko-slovenském kontextu prof. Mgr. Martin Ološtiak, PhD., z Inštitútu slovakistiky a mediálních štúdií Filozofickej fakulty Prešovské univerzity. Prof. Ološtiak je předním odborníkem v oboru lexikologie a slovotvorba a také i autorem a spoluautorem učebnic slovenštiny pro základní školy. Jeho návštěva v Ústí nad Labem souvisela i s jeho přednáškou v rámci Jazykovědného sdružení ČR a seminářem Miloš Dokulil a česká slovotvorba, který se konal následující den 1. prosince na půdě AV ČR v Praze. Během pobytu na naší katedře poslední listopadový den stihnul prof. Ološtiak nejprve dopoledne vystoupit v rámci povinně volitelného kurzu Neologismy pro obor Český jazyk pro média a veřejnou sféru. Zde prezentoval zajímavé postřehy přesahující hranice lingvistiky a směřující do oblasti sociologie a seznámil studenty tohoto oboru mj. s některými slovenskými neologismy za období posledních dvou až tří desetiletí.

Odpoledne následovala přednáška v rámci ústecké pobočky Jazykovědného sdružení s názvem Onomaziologická štruktúra a explicitnosť pomenovania. Výklady přednášejícího se nesly v přísně odborném duchu a některé analytické pasáže vyžadovaly maximální pozornost posluchačů. Těmi byli kromě členů lingvistické sekce katedry i někteří doktorandi a studenti bakalářského studijního programu bohemistiky a dostalo se jim obšírného vysvětlení (na příkladech vybraných slovotvorně motivovaných slov) autorova chápání jednotlivých složek onomaziologické struktury pojmenování (onomaziologická báze, onomaziologický příznak, onomaziologický spoj, motivační, slovotvorný a onomaziologický význam), opřená o teoreticko-metodologická východiska rozpracovaná v české jazykovědě už v 60. letech 20. století Milošem Dokulilem. Některá původní Dokulilova vymezení aplikací na některé příklady M. Ološtiak ještě mírně zpřesnil a publikoval již ve své nedávno vydané monografii Morfematika a slovotvorba slovenčiny (2018). Ve srovnání s touto knihou vymezení některých zde aplikovaných jevů ještě rovněž mírně modifikoval a předložil auditoriu.

Své výklady – jakkoli analyticky přesné a obsahově náročné – formuloval prof. Ološtiak velmi srozumitelně, což dokládají obsáhlé diskuse a ohlas přednášky u studentů jak v dopoledním výukovém vystoupení, tak v odpolední přednášce pro Jazykovědné sdružení. Velmi prospěšnou pro studenty byla i skutečnost, že po několika covidových letech měli na naší katedře možnost slyšet opět odbornou přednášku (live!) ve slovenštině. V této souvislosti rád dodávám, že v příštím roce naši katedru pravděpodobně navštíví další lingvista z Filozofické fakulty Prešovské univerzity.

Patrik Mitter